Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

Ημέρα Σταδιοδρομίας



Στα πλαίσια του Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού πραγματοποιήθηκε στις 24 Απριλίου 2013, στο αμφιθέατρο του σχολείου μας, Ημέρα Σταδιοδρομίας με θέμα: «Ενημερώνομαι - Επιλέγω σωστά Σπουδές και Επάγγελμα». Σκοπός της Ημέρας Σταδιοδρομίας, ήταν η υποστήριξη των μαθητών στις εκπαιδευτικές και επαγγελματικές τους ανησυχίες - αναζητήσεις στο πλαίσιο της σύγχρονης αγοράς εργασίας, όπως αυτή διαμορφώνεται κάτω από τις νέες και ιδιαίτερα δύσκολες οικονομικές συνθήκες. Για το σκοπό αυτό κλήθηκαν επαγγελματίες με σκοπό να ενημερώσουν τους μαθητές μας για διάφορα επαγγέλματα και προοπτικές σταδιοδρομίας.

Τετάρτη 24 Απριλίου 2013

Ασφάλεια στο Διαδίκτυο


Το διαδίκτυο είναι ένας νέος κόσμος επικοινωνίας με πολύχρωμες εικόνες, ήχους, παιχνίδια, γνώσεις, που συναρπάζει παιδιά και εφήβους, αφού με το πάτημα ενός πλήκτρου μια ψηφιακή πραγματικότητα εκτυλίσσεται μπροστά τους. Αυτό το ξεχωριστό τεχνολογικό μέσο αποτελεί σήμερα ένα από τα πιο δημοφιλή εργαλεία στα χέρια μικρών και μεγάλων. Ωστόσο, αυτός ο εικονικός χώρος με τις απέραντες δυνατότητες επικοινωνίας, ενημέρωσης, εκπαίδευσης και ψυχαγωγίας, όταν δεν είναι ασφαλής, μπορεί να επιφυλάσσει πολλούς κινδύνους, οι οποίοι συχνά δε γίνονται αντιληπτοί από ένα παιδί ή έφηβο που ακόμα δεν έχει διαμορφώσει την αναγκαία κριτική σκέψη, προκειμένου να προστατεύσει τον εαυτό του. Γι’ αυτό στο σχολείο μας, τη φετινή σχολική χρονιά, πραγματοποιήθηκε ενημέρωση όλων των μαθητών μας για την ασφάλεια στο διαδίκτυο.

Παρασκευή 19 Απριλίου 2013

ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΗΝ ΠΑΡΓΑ



Την Πέμπτη 18 Απριλίου 2013 το σχολείο μας πραγματοποίησε ολοήμερη εκπαιδευτική εκδρομή στην Πάργα. Στην εκδρομή έλαβαν μέρος μαθητές/τριες και από τις τρεις τάξεις του Γυμνασίου. Πρώτος μας σταθμός ήταν το Ρωμαϊκό Υδραγωγείο της αρχαίας Νικόπολης, οι καμάρες του οποίου, σώζονται στο δρόμο προς το χωριό, Άγιος Γεώργιος (νομός Πρεβέζης). Το υδραγωγείο μετέφερε νερό από τις πηγές του ποταμού Λούρου, μέχρι το Νυμφαίο και τις υδατοδεξαμενές του υδραγωγείου (βαγένια) που σώζονται σήμερα στη Νικόπολη. Επόμενοι σταθμοί η αρχαία Νικόπολη, όπου ξεναγηθήκαμε στα σημαντικότερα μνημεία της και το νεκρομαντείο του Αχέροντα, το πιο φημισμένο νεκρομαντείο του αρχαίου ελληνικού κόσμου που βρίσκεται κοντά στις βορειοδυτικές όχθες της Αχερουσίας λίμνης, στο σημείο όπου ενώνονται τα ποτάμια του Άδη, ο Αχέροντας με τον Κωκυτό. Στη συνέχεια κατευθυνθήκαμε στον τελικό μας προορισμό, την πανέμορφη πόλη της Πάργας. Αφού περιηγηθήκαμε στα στενά δρομάκια της και χαρήκαμε τις ομορφιές της, πήραμε το δρόμο της επιστροφής με ενδιάμεση στάση το χωριό Γλυκή όπου ο ποταμός Αχέροντας, ο μύθος, η ιστορία και η άγρια ομορφιά της φύσης, συνθέτουν ένα εντυπωσιακό τοπίο που θα μας μείνει αξέχαστο.

Πέμπτη 4 Απριλίου 2013

Ενημερωτική συνάντηση Σχολικού Συμβούλου

Στο σχολείο μας σήμερα, 4 Απριλίου, πραγματοποιήθηκε ενημερωτική συνάντηση των φιλολόγων από το Σχολικό Σύμβουλο Φιλολόγων κ. Μαραζόπουλο Χρήστο με θέμα την αξιολόγηση των φιλολογικών μαθημάτων. 
Στη διάρκεια της συνάντησης ο κ. Μαραζόπουλος, μεταξύ των άλλων υπενθύμισε τις διατάξεις που αφορούν τον καθορισμό της ύλης και τον τρόπο αξιολόγησης των φιλολογικών μαθημάτων.
Μέσα από δημιουργικό  διάλογο, ο κ. Μαραζόπουλος καθοδήγησε τους εκπαιδευτικούς στην αντιμετώπιση και διαχείριση διαφόρων θεμάτων  που τους απασχολούν και τους έδωσε την ευκαιρία να εκφράσουν τον προβληματισμό τους για θέματα σχετικά με τη διδακτική πράξη. Επίσης, αναφέρθηκε  στη δυνατότητα που έχει ο εκπαιδευτικός  να αναθέτει στους  μαθητές σχέδια εργασίας για να παρακολουθεί και να αξιολογεί την πορεία της προόδου τους σε ένα ευρύ φάσμα κλίσεων και ικανοτήτων.

Τετάρτη 3 Απριλίου 2013

Eπιμορφωτικό σεμινάριο με θέμα «Διαχείριση προβλημάτων σχολικής τάξης»



Η διαχείριση της τάξης είναι μια πολύπλοκη διαδικασία και αποτελεί αναμφισβήτητα το πιο σημαντικό κομμάτι του έργου κάθε εκπαιδευτικού.
Η Δ/νση του σχολείου μας, σε συνεργασία με το σύλλογο διδασκόντων και την κ. Νόκα Φιλιώ, Σχολική Σύμβουλο παιδαγωγικής ευθύνης, στα πλαίσια της ενδοσχολικής επιμόρφωσης, οργάνωσε διήμερο επιμορφωτικό σεμινάριο με θέμα «Διαχείριση προβλημάτων σχολικής τάξης». 
Κύριος σκοπός του σεμιναρίου ήταν να εμπλουτίσουν οι εκπαιδευτικοί τις γνώσεις τους και να βελτιώσουν τις πρακτικές τους, ώστε να ανταποκρίνονται αποτελεσματικότερα στη διαχείριση προβλημάτων της σχολικής τάξης.
Βασικοί εισηγητές του σεμιναρίου ήταν ο κ. Σούλης Σπύρος, Επίκουρος Καθηγητής στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ο οποίος ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημά μας, παρά το φορτωμένο πρόγραμμά του και η κ. Μπέλλου Ιωάννα, Σχολική Σύμβουλος Πληροφορικής. Στη διάρκεια του σεμιναρίου δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στη βιωματική μάθηση, στην πρακτική αξιοποίηση των μεθόδων αντιμετώπισης προβλημάτων και στη μελέτη περιπτώσεων.