Πέμπτη 5 Απριλίου 2018

Εκπαιδευτική επίσκεψη της Γ' τάξης στο ΚΠΕ Έδεσσας και στα Λουτρά Λουτρακίου-Πόζαρ

Στις 21/3/2018 η Γ' τάξης του σχολείου μαζί με τους υπεύθυνους και συνοδούς καθηγητές, πραγματοποίησε εκπαιδευτική επίσκεψη στο ΚΠΕ Έδεσσας και στα Λουτρά Λουτρακίου - Πόζαρ.
Αυτή ήταν η 2η επίσκεψη στα πλαίσια του περιβαλλοντικού προγράμματος "Νερό - Έδαφος - Υπέδαφος". Η 1η επίσκεψη ήταν στο ΚΠΕ Κόνιτσας https://2gymioandiap.blogspot.gr/2018/02/blog-post.html .

Το πρόγραμμα στο οποίο συμμετείχαμε ήταν το "Εκεί που το νερό ανταμώνει τη φωτιά". 

Όλες  οι δραστηριότητες βασιζόταν στο παιχνίδι κάτι που κέρδισε το ενδιαφέρον των παιδιών. Όπως το παιχνίδι γνωριμίας με κάρτες όπου μάθαμε για την χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής και χωριστήκαμε σε δύο ομάδες την ομάδα Νερό και την ομάδα Φωτιά.


Κάνοντας μία σύντομη βόλτα στην πόλη της Έδεσσας είδαμε τα πολλά κανάλια μικρά και μεγάλα που την διασχίζουν και θαυμάσαμε τον περίφημο καταρράχτη. 
Προμηθευτήκαμε τον κατάλληλο εξοπλισμό (πυξίδα,  θερμόμετρα, χημικά αντιδραστήρια, φύλλα εργασίας, μεγεθυντικούς φακούς κ.λπ.), και μετακινηθήκαμε βορειοδυτικά,  29 χιλιομέτρα από την Έδεσσα, στην  περιοχή των Λουτρών Λουτρακίου –Πόζαρ όπου περπατήσαμε στο φαράγγι των Λουτρών.  
Χωρισμένοι στις ομάδες Νερό και Φωτιά και ακολουθώντας τα μονοπάτια της περιοχής «ανακαλύψαμε τα ίχνη» του λίγκα, ζώου που δυστυχώς έχει εκλείψει από την περιοχή. 
Μάθαμε για τα φυτά και τα σπήλαια της περιοχής.
Μετρήσαμε και ανακαλύψαμε
τις διαφορές μεταξύ ζεστού και κρύου νερού στην περιεκτικότητά τους σε άλατα, στη  θερμοκρασία, στο PH, και στην ποσότητα περιεκτικότητας σε διαλυμένο οξυγόνο. 
Παρατηρήσαμε
το μικρόκοσμο του φαραγγιού με τη βοήθεια μεγεθυντικών φακών (φύλλα, κορμοί δέντρων  έντομα, )
Άκουσαμε
τους ήχους του δάσους και  του νερού
Βγάλαμε φωτογραφίες.

Στο τέλος, η ομάδα Νερό που μελέτησε το κρύο νερό του ποταμιού αντάμωσε με την ομάδα Φωτιά που μελέτησε το ζεστό νερό της πηγής και
ανταλλάξαμε  τα συμπεράσματα  της εξερεύνησης μας,  συγκρίναμε και τελικά εξάγαμε πολύτιμα συμπεράσματα σχετικά με την περιοχή και τη βιωσιμότητά της.






 







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.