Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2019

Χαιρετισμός του Διευθυντού του 2ου Γυμνασίου Ιωαννίνων κ. Κοντοσάκου Δημητρίου στο διήμερο σεμινάριο με τίτλο "Ενδυναμώνοντας τον εκπαιδευτικό σε ζητήματα εκπαίδευσης παιδιών με προσφυγικό και μεταναστευτικό υπόβαθρο"

Αξιότιμοι Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,
Αποτελεί πια κοινή παραδοχή πως, τόσο σε εθνικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, οι λειτουργοί της εκπαίδευσης καλούνται να διαχειριστούν μια πολυπολιτισμική πραγματικότητα στην άσκηση του έργου τους.
Το δεδομένο αυτό χωρίς αμφιβολία επηρεάζει κυρίως τομείς που σχετίζονται με τον τρόπο παροχής των εκπαιδευτικών υπηρεσιών.
Η εκπαίδευση ατόμων που δεν ανήκουν στην κυρίαρχη πολιτισμική κουλτούρα και προέρχονται από διαφορετικά πολιτισμικά πλαίσια αλλά και η διαδικασία που υλοποιείται ανάμεσα σε ένα εκπαιδευτή και έναν εκπαιδευόμενο που ανήκουν σε διαφορετικές πολιτισμικές ομάδες, έχοντας διαφορετικές κοινωνικές αντιλήψεις για την εκάστοτε κοινωνική πραγματικότητα, καθίστανται καταλυτικές για το έργο των εκπαιδευτικών, καθώς πλέον αφορούν σε ένα μεγάλο –αναλογικά- ποσοστό του πληθυσμού.
Το 2ο Γυμνάσιο Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Ιωαννίνων αποτελεί τον κατεξοχήν χώρο που επιτελείται η εκπαίδευση αλλοδαπών μαθητών στην περιοχή μας, και κατά την τελευταία τετραετία η εκπαίδευση προσφύγων είτε με την μορφή της ΔΥΕΠ,  είτε με την μορφή των τμημάτων Υποδοχής Ι και ΙΙ.
Υπό αυτό το πρίσμα και κρίνοντας ιδιαίτερα σημαντική την απόκτηση γνώσεων και δεξιοτήτων που σχετίζονται με τη γνώση και τις επιμέρους ιδιαιτερότητες που διέπουν την εκπαιδευτική διαδικασία σε πρόσφυγες και μετανάστες, το 2ο Γυμνάσιο Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Ιωαννίνων προκειμένου να ενημερώσει τους συμμετέχοντες, αλλά και να ενημερωθεί στο συγκεκριμένο θεματικό πεδίο, συμμετέχει σαν συνδιοργανωτής  στο διήμερο σεμινάριο με τίτλο "Ενδυναμώνοντας τον εκπαιδευτικό σε ζητήματα εκπαίδευσης παιδιών με προσφυγικό και μεταναστευτικό υπόβαθρο"
Είμαι βέβαιος ότι η πρωτοβουλία αυτή της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηπείρου, η οποία υλοποιείται υπό την καθοδήγηση της κ. Νάτση, θα προσφέρει τα αναμενόμενα στην εκπαιδευτική κοινότητα της περιοχής μας.
Με τις σκέψεις αυτές θέλω να ευχηθώ καλή επιτυχία σε όλους και σε όλες που θα συμμετάσχουν στις εργασίες του διήμερου σεμιναρίου, και να σας απευθύνω ανοικτή πρόσκληση για την αυριανή διεξαγωγή των εργασιών στο σχολείο μας,

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.