Κυριακή 31 Μαρτίου 2019

Διαδικτυακή συνάντηση μαθητών



Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στις 26/3/2019 μια διαδικτυακή συνάντηση των μαθητών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα eTwinning :"Νotre civilisation dans une Boîte"
με τους μαθητές από το σχολείο Μalovat στη Ρουμανία.
 Οι μαθητές συνομίλησαν μέσω βιντεοκλήσης με τη χρήση του λογισμικού skype στα Γαλλικά, μίλησαν για τα ενδιαφέροντά τους και ανακάλυψαν κοινά σημεία μεταξύ τους. ενώ αντάλλαξαν και πληροφορίες για τον τόπο τους.



Εκπαιδευτική εκδρομή στο Ναύπλιο και στις Μυκήνες-Επίδαυρο


    Εκπαιδευτική εκδρομή στο Ναύπλιο πραγματοποίησε από τις 28 έως τις 30 Απριλίου η Τρίτη τάξη του σχολείου μας, .

    Στο Ναύπλιο οι μαθητές και οι μαθήτριες είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν:
-Το Βουλευτικό όπου στεγάστηκε η Bουλή της επαναστατημένης Eλλάδας.
-Το Αρχαιολογικό μουσείο Ναυπλίου, όπου μεταξύ άλλων εκθεμάτων θαύμασαν τη μυκηναϊκή πανοπλία των Δενδρών ( τέλη του 15ου αι. π.Χ.) και τις πήλινες αναθηματικές ασπίδες, που βρέθηκαν στην Άνω Ακρόπολη της Τίρυνθας (αρχές του 7ου αι. π.Χ.).
-Το Πολεμικό μουσείο που στεγάζεται στο κτίριο της Πρώτης Σχολής Ευελπίδων
-Το επιβλητικό φρούριο του Παλαμηδίου, όπου περιηγήθηκαν σε σημαντικά σημεία του, ανασύροντας από τη μνήμη τους στοιχεία της Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας.
 - Το παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης στο Ναύπλιο - Μουσείο Αλέξανδρου Σούτσου ιδρύθηκε το 2004 Στο διατηρητέο νεοκλασικό κτίριο που στεγάζεται, διαθέτει μια εκλεκτή συλλογή από έργα εμπνευσμένα από τον απελευθερωτικό αγώνα των Ελλήνων (Θ. Βρυζάκης, Φ.Μαργαρίτης, Διον,Τσόκος, Ν.Γύζης, Νικ.Λύτρας κ.α.), τα οποία τονίζουν και δίνουν αισθητή μορφή στον ιστορικό χαρακτήρα της πόλης. Σκοπός αυτής της ζωγραφικής είναι να απομνημονεύσει τα ηρωικά κατορθώματα των Ελλήνων αφαιρώντας τους ωστόσο το ρεαλιστικό τους χαρακτήρα και ανάγοντάς τα σε μια σφαίρα ιδανική
-Το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Ηarvard, όπου ενημερώθηκαν για την προσφορά του στις επιστήμες και την έρευνα.
-Ττο θέατρο της Επιδαύρου που βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο του ιερού που ήταν αφιερωμένο στο θεραπευτή θεό της αρχαιότητας, τον Ασκληπιό, στο Ασκληπιείο Επιδαύρου. Θεωρείται το τελειότερο αρχαίο ελληνικό θέατρο από άποψη ακουστικής και αισθητικής.Σημαντικά σημεία της πόλης όπως το Ναό του Αγίου Σπυρίδωνα, όπου στην είσοδό του, ενώ πήγαινε να εκκλησιαστεί, δολοφονήθηκε ο πρώτος κυβερνήτης της ελεύθερης Ελλάδας Ιωάννης Καποδίστριας, τις πλατείες Συντάγματος, Γάλλων φιλελλήνων, Τριών Ναυάρχων

Στις Μυκήνες επισκέφτηκαν τον αρχαιολογικό χώρο της ακρόπολης των Μυκηνών, αναγνωρίζοντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της μνημειώδους αρχιτεκτονικής της εποχής.
Ο κεντρικός στόχος της μετακίνησης πλαισιώθηκε από δραστηριότητες εκπαιδευτικού-πολιτισμικού ενδιαφέροντος, ώστε οι νεαροί μαθητές μας να έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν βιωματική σχέση με πολιτισμικά αγαθά και χώρους τους οποίους μόνο θεωρητικά, από το σχολικό μάθημα γνώριζαν. Ελπίζουμε ότι το πλήθος των παραστάσεων που προσέλαβαν, θα το αποκωδικοποιήσουν σταδιακά με την πάροδο του χρόνου και θα το αφομοιώσουν την κατάλληλη στιγμή.



Σάββατο 30 Μαρτίου 2019

Συνεντεύξεις Role Models

Ολοκληρώθηκαν οι δυο συνεντεύξεις που πήραν οι μαθητές του τμήματος Α1 του σχολείου μας, στα πλαίσια του πιλοτικού προγράμματος ROLE MODELS, που αφορά στην πρόληψη της πρόωρης σχολικής εγκατάλειψης και χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus+, υλοποιείται για δεύτερη χρονιά στις Περιφέρειες της Ηπείρου, της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και της Κρήτης.

Οι μαθητές αφού πρώτα συζήτησαν και ευαισθητοποιήθηκαν στο θέμα της σχολικής εγκατάλειψης, συνέταξαν ερωτηματολόγια τα οποία απηύθυναν στα Role Models στις συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν.

Για την πρώτη συνάντηση μας με τον κ. Παπαγιάννη,  πραγματοποιήσαμε στις 21/3/2019, επίσκεψη στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης "Θεόδωρος Παπαγιάννης" στο Ελληνικό, όπου μετά την ξενάγηση στις αίθουσες του μουσείου, στην αρχή θέσαμε τις ερωτήσεις μας, όμως μετά έγινε μια ωραία και ειλικρινής συζήτηση πάνω στα θέματα που μας απασχολούσαν.

Για την δεύτερη συνέντευξη επισκέφτηκε το σχολείο μας, στις 27/3/2019, ο κ Χρήστος Τσιούρης, τελειόφοιτος του ΠΤΔΕ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Και σε αυτή την συνέντευξη τις προετοιμασμένες ερωτήσεις ακολούθησαν πολλές αυθόρμητες ερωτήσεις των μαθητών.

Ευχαριστούμε πολύ και τους δύο αξιόλογους ανθρώπους για τον χρόνο και τις εμπειρίες τους που μοιράστηκαν μαζί μας!

Οι μαθητές έδειξαν ειλικρινές ενδιαφέρον και για τα δυο Role Models που γνώρισαν και συμμετείχαν πραγματικά και στις δύο συναντήσεις.


Παρασκευή 29 Μαρτίου 2019

Συμμετοχή των ομάδων ρομποτικής του σχολείου μας στο 2ο Φεστιβάλ Επιστήμης και Αειφορίας

Την Τετάρτη, 20 Μαρτίου 2019 από τις 10 π.μ. έως τις 2 μ.μ., στο πλαίσιο των εργασιών του διεθνούς Συνεδρίου Crisis in Contexts, της διεθνούς κοινότητας για την κοινωνικοπολιτισμική έρευνα ISCAR(http://iscar2019.conf.uoi.gr), πραγματοποιήθηκε ως παράλληλη εκδήλωση το 2ο Φεστιβάλ Επιστήμης και Αειφορίας στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών με τη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας και των φορέων επιστήμης και αειφορίας της χώρας και του εξωτερικού. Συμμετείχαν επίσης ερευνητές και καθηγητές, εκπαιδευτικοί και φοιτητές από τα Πανεπιστήμια του Καναδά, Ρωσίας, Βραζιλίας, Ηνωμένων Πολιτειών και από πολλά ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια από την Ελβετία, την Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιρλανδία, τη Φινλανδία, την Ιταλία, από βαλκανικές χώρες κ.α.
Στόχος του Φεστιβάλ είναι να προβληθούν οι δράσεις που υλοποιούνται στη χώρα μας προς την κατεύθυνση της αειφορίας στο πλαίσιο των επιστημονικών και εκπαιδευτικών πρακτικών για τις Φυσικές Επιστήμες, την Τεχνολογία, τη Μηχανική, τις Τέχνες και τα Μαθηματικά (Science Technology Engineering Arts and Mathematics – STEAM Εκπαίδευση).
Το σχολείο μας ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση του φεστιβάλ προς τα σχολεία της Ηπείρου και στα πλαίσια της θεματικής "ρομποτική" οι μαθητές των ομάδων ρομποτικής παρουσίασαν τα ρομπότ που κατασκεύασαν και προγραμμάτισαν για τον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής ρομποτικής 2019.
Ήταν μια ωραία εκδήλωση με πολύ κόσμο από την Ελλάδα και το εξωτερικό όπου παρουσιάσαμε την δουλειά μας και είδαμε τις δουλειές άλλων!


ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗΣ 2019

Στις 16 και 17 Μαρτίου 2019, πραγματοποιήθηκε για το έτος 2019, ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗΣ. 
Η παρέα της ρομποτικής στο σχολείο μας την φετινή χρονιά μεγάλωσε κι έτσι συμμετείχαμε στον διαγωνισμό με 2 ομάδες, δηλαδή 5 μαθητές και 2 προπονήτριες. 
Μία ομάδα συμμετείχε στην κατηγορία Regular Γυμνασίου με θέμα "Οι δρόμοι του κρασιού στην Βόρεια Ελλάδα" με τους μαθητές Λαζοκίτσιο Νικόλαο (Γ' τάξη), Μπούκα Δημήτρη και Δήμου Γεωργία (Β' τάξη) και προπονήτρια την Τζούμα Μαρία. Και μια δεύτερη ομάδα στον κατηγορία Γυμνασίου Πρωτέας με τους μαθητές Δασούλα Αθανάσιο και Ζιώγο Παναγιώτη (Α' τάξη) και προπονήτρια την Τριανταφύλλου Μαρία.
Οι μαθητές μας προσπάθησαν και πήραν αρκετά καλές θέσεις στην τελική κατάταξη.
Ευχαριστούμε όλους μέσα στο σχολείο μας για την υποστήριξή τους. Επίσης ευχαριστούμε τους γονείς των μαθητών των ομάδων μας!
Το ταξίδι στην ρομποτική συνεχίζεται....

Αποτέλεσμα εικόνας για Τελικός 2019 | Πανελλήνιος Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής 2019

Τρίτη 26 Μαρτίου 2019

Εκπαιδευτική εκδρομή της Β΄ τάξης στα πλαίσια του περιβαλλοντικού προγράμματος "ΝΕΡΟ-ΕΔΑΦΟΣ-ΥΠΕΔΑΦΟΣ"

Η Β΄ τάξη του σχολείου μας στις 8 και 9 Μαρτίου 2019, πραγματοποίησε εκπαιδευτική εκδρομή στα πλαίσια του περιβαλλοντικού προγράμματος "ΝΕΡΟ-ΕΔΑΦΟΣ-ΥΠΕΔΑΦΟΣ".
Συγκεκριμένα και για να καλύψουμε όλα τα θέματα του προγράμματός μας, επισκεφτήκαμε τον ΑΗΣ Μελίτης και ενημερωθήκαμε για το υπέδαφος της περιοχής και για το εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Κατόπιν στην Θεσσαλονίκη επισκεφτήκαμε την Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή και ενημερωθήκαμε για την εκμετάλλευση του εδάφους. Τέλος είδαμε από κοντά την τεχνητή λίμνη Πολυφύτου   στον ποταμό Αλιάκμονα  που τροφοδοτεί με νερό το αντίστοιχο υδροηλεκτρικό εργοστάσιο και μάθαμε για τις παρεμβάσεις του ανθρώπου στη φύση μαζί με τις θετικές ή / και τις αρνητικές τους επιπτώσεις.
Στην εκδρομή μας μάθαμε πολλά και περάσαμε φανταστικά!



Το βίντεο επιμελήθηκε η μαθήτρια της Β τάξης Ζάνου Στεφανία.

Κυριακή 17 Μαρτίου 2019

5oς Μαραθώνιος Ανάγνωσης για τη Γαλλοφωνία




J-3 Marathon de lecture pour la Francophonie 2019 #M16032019

« N’oublie pas ! On est toujours l’étranger de quelqu’un, c’est-à-dire qu’on est toujours perçu comme quelqu’un d’étrange par celui qui n’est pas de notre culture. »

«Είμαστε πάντα οι ξένοι για κάποιον, δηλαδή αυτοί που δεν είναι του δικού μας πολιτισμού μας αντιλαμβάνονται πάντα σαν κάτι το παράξενο.»




5ος Μαραθώνιος ανάγνωσης για τη Γαλλοφωνία

16 Μάρτη από τις 11 το πρωί και για αρκετές ώρες, ταυτόχρονα, σε 25 διαφορετικές πόλεις της Ελλάδας, μικροί και μεγάλοι … τρέξαμε… με περισσή χαρά στον Μαραθώνιο Ανάγνωσης για τη Γαλλοφωνία στο Μουσείο Αργυροτεχνίας, εκδηλώνοντας την αγάπη μας για τη γαλλική γλώσσα και τον πολιτισμό των γαλλόφωνων λαών μέσα από πολυποίκιλα αναγνώσματα και δράσεις.


Στα Ιωάννινα, ο Μαραθώνιος ήταν αφιερωμένος στον Tahar Ben Jelloun , συγγραφέας μαροκινής καταγωγής , έγινε ανάγνωση του βιβλίου του "ο Ρατσισμός όπως τον εξήγησα στην κόρη μου".Το πρόγραμμα συμπεριλάμβανε ποίηση, αφήγηση, έργα τέχνης, μουσική, τραγούδι και χώρο!!Τα μηνύματα πολλά!!! ΑΛΛΗΛΕΓΓΎΗ, ΙΣΌΤΗΤΑ, ΑΝΘΡΩΠΙΆ,ΔΙΚΑΙΩΣΥΝΗ, ΑΝΘΡΏΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΏΜΑΤΑ, ΑΔΕΛΦΟΣΎΝΗ, ΕΙΡΉΝΗ,ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, ΕΛΠΊΔΑ ....


Συγχαρητήρια στην εξαιρετική παρουσία όλων των συμμετεχόντων.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στην κ. Ηγουμενίδη Δήμητρα που πλαισίωσε την εκδήλωσή μας και μας ταξίδεψε μουσικά καθώς και πολλά μπράβο στα παιδιά μου και στη κ Ζώτου Μαρίνα για τη θαυμάσια ερμηνεία τους!!